dinsdag 23 maart 2010

nieuwe vis

Afgelopen weekend stonden we stil bij het heuglijke feit dat vriendin K. weer een jaar ouder is geworden. Verjaardagen zijn altijd goed, omdat ze in de regel gepaard gaan met taart. Eigenlijk vind ik ook dat mensen best meerdere keren per jaar hun verjaardag mogen vieren. Of een feestje met taart mogen geven. Of mij spontaan mogen uitnodigen taart te komen nuttigen.

Vriend J. was ook van de partij op de fuif van K. Hij vertelde dat hij een nieuw huisdier had aangeschaft. Een week eerder had een van zijn vissen jammerlijk het leven gelaten. Om het gemis en de stilte op te vullen was hij op zoek gegaan naar een nieuwe komgenoot voor Spikkel. Hij pakte het grondig aan. Niet zomaar de eerste de beste vis kon zijn geliefde Kantjil vervangen!

Zijn zoektocht langs dierenwinkels eindigde bij Pets Place aan de Veemkade. Daar moest het gebeuren. Het stond al vast dat de nieuwe vis geen kopie van Kantjil mocht worden. Dan zou Kantjil zich zo snel vervangen voelen. Geen oranje sluierstaart dus. Dat beperkte de keus wel enigszins. Maar gelukkig bleek in een zee van oranje sluierstaarten ook een prachtig klein wit visje met een oranje vlek te zwemmen.
Liefde op het eerste gezicht. Inpakken en wegwezen.

Het is altijd spannend zo'n nieuw huisdier. Zeker als je vorige huisdier heel bijzonder was. Kantjil zwom altijd op z'n zij. Zou deze die slag ook beheersen? Kantjil had zijn voer graag geprakt. En deze? Het blijft toch afwachten of zo'n nieuw huisdier aan die torenhoge verwachtingen kan voldoen.

Eerst maar eens een naam verzinnen. Kantjil was ooit het favoriete Artisdier van J. Inmiddels is het kleine hertje aan de kant geschoven door de tapir. Maar het kleine witte visje voelde niet als een tapir. Dat werd niet de nieuwe naam.

Vriend J. houdt erg van exotische artisbeestjes, maar daarnaast heeft hij ook een voorliefde voor bijzondere televisieprogramma's. Zijn jongste liefde heet Style by jury. Ik dacht dat het gewoon weer een make-over-programma was, maar daarin vergiste ik mij deerlijk. Het is blijkbaar het beste make-over-programma allertijden. Als ode aan dit prachtige programma heet de vis nu naar de haarspecialist van de show, Johnny Cupello. Roepnaam: Johnny Cupello. Arme vis.

Voordat vriend J. met Johnny Cupello op huis aanging om hem kennis te laten maken met Spikkel en zijn nieuwe huis leek het hem een goed idee nog wat verder aan hun band te werken. Wat ga je echter ondernemen met je net aangeschafte vis? Van alle duizenden dingen die ze hadden kunnen doen koos hij mijns inziens niet de meest barmhartige. Hun kennismaking werd voortgezet bij de viskraam onder het genot van een broodje haring.

1 opmerking: